Zákaznícky servis: 
0911 611 644
0903 716 923
objednavky@game-center.sk

História hádzania šípiek - dartsu

Sud na víno Nikto nevie s istotou, ako vznikla táto hra. Jedna teória hovorí, že vojaci, ktorí sa nudili vo voľnom čase medzi bitkami, hádzali krátke oštepy alebo šípy do prevrátených prázdnych sudov na víno. Ako sa hra postupom času vyvíjala, na hraciu plochu boli umiestnené určené ciele, napríklad korková zátka; dnešný Bull's eye – stred terča. Letokruhy začali časom praskať, dosky sa ďalej rozdelila na viac častí a pravdepodobne takto vznikol pavúk na moderných terčoch. Ako prišla zima, hra sa presunula do miestností a začali sa používať kratšie šípky a zjednotili sa pravidlá.
Podľa inej verzie bol základom hry terč, ktorý sa používal na nácvik streľby z kuše a lukostreľbe. Zdá sa, že toto je pravdepodobnejší scenár nakoľko najstaršie terče sa podobajú na miniatúrne lukostrelecké terče. Okrem toho názov šípky jednoznačne poukazuje na šípky do kuší alebo na šípy. Niekto povedal, že toto je dostatočné potvrdenie spoločnej športovej minulosti.  Terč na lukostreľbu
Šípky Koncom devätnásteho storočia sa šípky začali hrať tak, ako ich poznáme dnes. Telo šípky bol zvyčajne kus dreva dlhý asi štyri palce s kovovým hrotom na jednom konci a letkami z peria. Papierové letky boli patentované v roku 1898 v Amerike a kovové telo bolo patentované v roku 1906 v Anglicku. V tejto dobe bol vytvorený a akceptovaný systém číslovania segmentov na terčoch. Postupne sa zjednotila aj vzdialenosť hranice hodu od terča. Zásluhu na tom mal pivovar Hockey and Sons, ktorý dodával pivo do veľkej časti juhozápadného Anglicka. Dĺžka ich troch sudov sa stala štandardnou vzdialenosťou hranice hodu.
Šípky – darts, si začali v tomto období získavať stále väčšiu popularitu, najmä v krčmách. História zaznamenala príbeh, ktorý sa stal v roku 1908. V tom čase boli v Anglicku hazardné hry zakázané a majiteľ krčmy v Leedse bol postavený pred súd za to, že tam dovolil hrať šípky. Ak je tento príbeh pravdivý, keď sa majiteľ krčmy objavil na súde, priniesol si so sebou terč a šípky. Potom vyzval svojho najlepšieho hráča Williama 'Big Foota', aby predviedol hru a tak zapôsobil na sudcov, že rozhodnutie padlo v prospech šípok, pretože to bola očividne hra zručnosti a nie náhody. Terč so šípkami
Ako sa šípky stávali stále populárnejšie, viac a viac majiteľov krčiem postavilo terče a hra sa ďalej rozširovala. Prirodzene, ako hralo stále viac ľudí, začali vznikať ligy a organizácie. Úplne prvá organizácia vznikla v roku 1924 v Anglicku. Anglické noviny začali sponzorovať miestne súťaže, ktoré sa neskôr rozrástli na regionálne súťaže a potom národné turnaje. Turnaje konané novinami News of the World; prebiehali od roku 1947 až do roku 1990. V tomto období hra získavala na popularite aj vo Veľkej Británii a v Amerike. V polovici sedemdesiatych rokov sa šípky stali vo Veľkej Británii tak populárne, že turnaje bežali v priamom prenose v televízii. S týmto druhom publicity sa hra zmenila na seriózny šport s profesionálnymi hráčmi. To viedlo k nárastu počtu hráčov a väčším finančným výhram na turnajoch. Tento obrovský nárast popularity viedol k vytvoreniu veľkých národných organizácií, ktoré riadili turnaje, propagovali šport a priťahovali viac sponzorov. Prvou z týchto organizácií bola British Darts Organization, ktorá bola založená v roku 1973. V roku 1975 nasledovala American Darts Organization, ako aj Svetová šípkárska federácia (WDF).

 

Hru neignorovala ani technika. Dnes máme elektronické terče na šípky, ktoré za vás dokážu automaticky počítať skóre, majú v sebe zabudované desiatky hier a budú sa s Vami dokonca rozprávať. Tento technologický pokroky len podporil popularitu tohto športu, vďaka čomu je táto hra dnes oveľa prístupnejšia pre širokú verejnosť.

 

Online GranDarts Granboard 3s